"Ψυχή βαθιά" , το μεγαλούργημα ,
ή μάλλον Βουλγαρούργημα, των χρόνων των Η - Λιθίων*
χρόνια πριν.... ούτε θυμάμαι πόσα...
Ήταν το δόλωμα για να σε πείσουν να μπεις μέσα στις αίθουσες,να δεις τη ελάχιστη αναφορά του προφανούς, σκεπασμένο και εξωραϊσμένο, ώστε να ενοχοποιήσεις τον αγώνα που έγινε για να γλυτώσει αυτός ο τόπος, χώματα και ελληνικότητα...
Φυλαχτείτε από τους Εναγκαλιστές, όταν δεν έχετε την δυνατότητα να δείτε τον αντίλογο, την ίδια στιγμή, από όποιον άλλον, της άλλης πλευράς!
Όταν θα μπορώ να δω την "Ελένη", χωρίς τις ορδές των Αναισθήτων της Αριστεράς να περιττωματοατολογούν, τότε θα αφήσω τα παιδιά μου να περάσουν από το "πλυντήριο" του Βουλγαρη και των ομοίων του.
Η αδελφοσύνη και η συγχώρεση θέλει δυο και προπάντων το "ψυχή βαθειά" να μην αφορά την λάσπη στην μνήμη και τον αγώνα εκείνων που είχαν το δίκιο με το μέρος τους, όπως η ιστορία απέδειξε!
Μην σπαταλάμε τον σεβασμό που οφείλουμε σε ιδέες και σύμβολα, γιατί δυστυχώς θα τον κληρονομήσουν τα παιδιά μας, χωρίς να ξέρουν τί χρέη και πόσο αίμα κουβαλάνε!
Στην δικαιοσύνη υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων η έννοια του θύτη και του θύματος! Που ορίζει την πράξη δικαίου και αδίκου, τιμωρίας και καταδίκης.
Το «τις ήρξατο χειρών αδίκων», είναι το πρώτο ερώτημα και εκείνο που θα ορίσει την ετυμηγορία!
Το "μηδένα δικάσεις πριν αμφοιν μύθον ακούσεις" ορίζει την ανάγκη να ακουστεί ελεύθερα και αλογόκριτα, η απολογία και των δύο μερών!
Όλη αυτή η σοφία χιλιετιών, κατάντησε στις μέρες μας να συνοψίζεται στο "φταίνε κι οι δύό"!
Για να ρίχνεται στο ίδιο τσουβάλι, θύτης και θύμα!
Η παρουσία του Βέγγου, που ως γνωστόν υπηρέτησε την θητεία του στην Μακρονησο, δεν κάνει το θέμα της "ψυχή βαθειά" κωμωδία, ουτέ καθαγιάζει την ελληνοβασία των... σκαπανέων να την βρουν, στα άψυχα σφαγμένα κουφάρια που άφησαν στο πέρασμα τους οι σταλινοραγιαδες του τότε!
*ορισμος Η-λιθιου
Έστι δε Ηλίθιος ... εξ όρισμού....
ηλιθιάζω : αναισθητώ, μωραίνω
...αναίσθητοι γαρ οι λίθοι, εξ ού και το ήλίθιος
ηλιθιάζω: "εκουσίως μωρόν υποκρίνομαι"
ηλίθιος: άφρων, σκληρός, αναίσθητος...
"το δε απλούν και αληθές ενομίζετο αυτώ, ηλίθιον είναι..."
Κατά Σουϊδα(Α' τόμος σελ. 480)
Μαζί με την "ψυχή βαθιά" και η επιστολή-άποψη ενος ανθρώπου που μπόρεσε να σκεφτεί και να χαράξει το μόνο δρόμο προς την εθνική συμφιλίωση... Εκείνον της αυτογνωσίας και της συγνώμης!
Έτοιμος να την ζητήσει και να την δώσει!
Από βάθους ψυχής και διανοίας!
Την συγνωμη!
Φιέστα στη Μακρόνησο (29 Αυγούστου 2003)
Δύο επιστολές που αντάλλαξαν οι: Τάκης Λαζαρίδης και Μίκης Θεοδωράκης μέσω της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Α. Τάκης Λαζαρίδης προς Μίκη Θεοδωράκη: «Συλλυπητήρια για τη φιέστα στη Μακρόνησο»
Β. Μίκης Θεοδωράκης (ανοικτή απάντηση) - «Δεν παλέψαμε για να επιλέξουμε τυράννους»
Τάκης Λαζαρίδης - Συλλυπητήρια για τη φιέστα στη Μακρόνησο
Ο κ. Τάκης Λαζαρίδης, Λαρύμνης 7, Αθήνα, απευθύνει μέσω της «Κ.Ε.» την παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς τον Μίκη Θεοδωράκη:
«Αγαπητέ Μίκη,
Προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεων, είμαι υποχρεωμένος ευθύς εξαρχής να δηλώσω την ταυτότητά μου.
Είμαι παλιός συναγωνιστής σου στους αγώνες για «λαϊκή δημοκρατία», «ειρήνη» και «σοσιαλισμό». Καταδικασμένος σε θάνατο μαζί με τον Μπελογιάννη και εν συνεχεία τρόφιμος, επί δεκαπενταετία, των εγκληματικών φυλακών της χώρας. Ο πατέρας μου, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ στην Κατοχή, καταδικάστηκε για την αντιστασιακή του δράση σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε το Μάη του '43. Και η μητέρα μου καταδικάστηκε για την αντιστασιακή της δράση σε ισόβια δεσμά από βουλγαρικό στρατοδικείο και στη διάρκεια του Εμφυλίου πέρασε και αυτή από τη Μακρόνησο...
Στη φυλακή, Μίκη, είχα το χρόνο να διαβάσω αρκετά, να σκεφτώ πολλά και να καταλάβω περισσότερα. Και μετά τη φυλακή, διαπιστώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού», βλέποντας τις αλλεπάλληλες λαϊκές εξεγέρσεις στις χώρες αυτές και τις ισάριθμες επεμβάσεις των σοβιετικών τανκς στους δρόμους της Βουδαπέστης, του Βερολίνου και της Πράγας, κατάλαβα τη φοβερή αλήθεια.
Ενώ νομίζαμε ότι πολεμούσαμε για τα ανώτερα ιδανικά της «ελευθερίας», της «δημοκρατίας» και του «σοσιαλισμού», στην πραγματικότητα πολεμούσαμε και θυσιαζόμασταν για την επιβολή της στυγνής δικτατορίας των Ζαχαριάδη - Ιωαννίδη, για τη μετατροπή της πατρίδας μας σε σοβιετικό προτεκτοράτο. Δεν μπορώ λοιπόν, Μίκη, να σε συγχαρώ για τη φιέστα στη Μακρόνησο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια. Γιατί ενώ η πατρίδα μας έχει ζωτική ανάγκη από εθνική ενότητα και ομοψυχία, εσύ και όσοι συνεργάστηκαν μαζί σου, επιμένετε να ξύνετε πληγές, επιμένετε να βρικολακιάζετε ένα παρελθόν για το οποίο μόνο ντροπή μπορούμε να νιώθουμε. Πασχίζετε, για λόγους ευτελούς κομματικής σκοπιμότητας, να διαιωνίσετε ανύπαρκτες, πλέον, «διαχωριστικές γραμμές».
Είναι, πράγματι, πρωτοφανείς οι αγριότητες που διέπραξαν οι αντίπαλοί μας στη Μακρόνησο. Ομως οι αγριότητες, Μίκη, είναι νόμος του Εμφυλίου. Και σε αγριότητες δεν υστερήσαμε κι εμείς. Ας θυμηθούμε την Ελένη Γκατζογιάννη και τις άλλες μαρτυρικές μανάδες της Ηπείρου. Ας θυμηθούμε τον Χρήστο Λαδά. Κι ας μην ξεχνάμε τις βιαίως στρατολογημένες ανήλικες χωριατοπούλες που με το ζόρι βάζαμε να πολεμήσουν, με το ζόρι να σκοτώσουν και να σκοτωθούν!
Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι ποιος ευθύνεται για τις αγριότητες του Εμφυλίου αλλά ποιος ευθύνεται για τον ίδιο τον Εμφύλιο και συνεπώς και για τις αγριότητές του. Και οι μεγάλοι ένοχοι, Μίκη, είμαστε εμείς. Αυτή είναι η οριστική και τελεσίδικη κρίση της Ιστορίας. Και την κρίση αυτή έρχεται να επικυρώσει με τον πιο έγκυρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ο ίδιος ο «μεγάλος αρχηγός», ο Νίκος Ζαχαριάδης.
Στο «Χρονικό» του, που άρχισε να γράφει την Πρωτομαγιά του 1966 (βλ. «ΤΟ ΒΗΜΑ» 17-8-2003), χαρακτηρίζει «κάλπικη» την άποψη ότι το ελληνικό αριστερό κίνημα παρασύρθηκε στον ένοπλο αγώνα από τους Αγγλους. Και απερίφραστα δηλώνει: «Στην πραγματικότητα, οι Αγγλοι θέλαν να μας παρασύρουν στις δικές τους εκλογές για να επικυρώσουν έτσι κοινοβουλευτικά, «λαϊκά», το καθεστώς που επέβαλαν με την ένοπλη επέμβασή τους και με τη Βάρκιζα».
Δεν μας έσπρωξαν λοιπόν οι Αγγλοι στον Εμφύλιο, Μίκη. Μόνοι μας μπήκαμε στο σφαγείο! «Για να σώσουμε την τιμή του ΚΚΕ», καμαρώνει ο Ζαχαριάδης!
Κάποια στιγμή, Μίκη, αντί να θρηνούμε για τις αγριότητες του Εμφυλίου και να επιδιώκουμε «ρεβάνς», αντί να παριστάνουμε τους κήνσορες και τους τιμητές, θα πρέπει να κρύψουμε το πρόσωπο από ντροπή και να κλάψουμε πικρά για το αδικοχυμένο αίμα των δικών μας αλλά και των αδελφών μας της άλλης πλευράς.
Κι όμως, θα μπορούσες, Μίκη, να οργανώσεις μια πραγματικά εθνική γιορτή στη Μακρόνησο. Μια γιορτή εθνικής συναδέλφωσης και συμφιλίωσης. Οπου θα καλούσες να παραστούν όλοι. Και οι δικοί μας αλλά και οι «άλλοι».
Οι συγγενείς της Ελένης Γκατζογιάννη και του Χρήστου Λαδά. Τα αδέλφια και τα παιδιά όχι μόνο των δικών μας μαχητών αλλά και των χιλιάδων ανδρών και αξιωματικών του ελληνικού στρατού που έπεσαν στο Γράμμο και στο Βίτσι για να παραμείνει η χώρα μας ελεύθερη και δημοκρατική. Σ' αυτή τη γιορτή, Μίκη, θα τραγουδούσαμε και θα κλαίγαμε μαζί, θα ταξιδεύαμε σε έναν κόσμο αγάπης και αδελφοσύνης με τα φτερά της υπέροχης μουσικής σου. Κι όρκο βαρύ θα παίρναμε ότι ποτέ πια δεν θα σηκώναμε όπλα εναντίον αλλήλων.
Σ' αυτή τη γιορτή, Μίκη, θα μπορούσες να υψωθείς σε εθνική μορφή, σε πανελλήνιο σύμβολο ενότητας και συμφιλίωσης. Δεν το έπραξες. Προτίμησες να περιχαρακωθείς στο ιδεολογικό και πολιτικό γκέτο της χρεοκοπημένης και ανυπόληπτης Αριστεράς, αυτής που τόσες συμφορές προκάλεσε στον τόπο με την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική πολιτική της. Δεν είναι κρίμα, Μίκη;
Με βαθύτατη απογοήτευση
Τάκης Λαζαρίδης»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου